loading...
معرفت شناسی , مطالعات علم و فناوری
ahmad بازدید : 952 دوشنبه 29 تیر 1394 نظرات (2)

اهميت معرفت­شناسي در اثبات مباني علوم

ادعاي ما اين است که مي‌توان منظومه‌اي از علوم و معارف را ارائه داد که منطقي‌ترين بحث‌ها در آن مطرح شده و به اثبات رسيده باشد، يعني از اساسي‌ترين و بنيادي‌ترين نقطه‌ها –معرفت­شناسي- شروع شود و به دنبال آن، هستي‌شناسي، انسان‌شناسي، و علوم انساني مطرح شود. بايد با معرفت‌شناسي، هستي‌شناسي –فلسفه- و انسان‌شناسيِ صحيح وارد بحث­هاي علمي شد؛ اين‌که چگونه بايد با فلان پديده انساني برخورد کرد و چگونه بايد آن­را معالجه کرد؟ فلان چيز خوب است يا بد؟ سعادت است يا شقاوت؟ شناخت انسان و ساحت‌هاي وجودي‌اش نقش مهمي در بحث­ها دارد. آيا علم اين است که به بررسي همين بدن حيواني انسان بپردازد و وجود روح و ساحت‌هاي ديگري را که مربوط به روح انسان مي‌شود و جنبه فيزيکي ندارد انکار کند و بگويد اينها ايدئولوژي و سليقه‌اي است؟
مي­توان از نقطه‌اي شروع کرد که ريشه‌اي‌ترين مسائل حل شود و به لحاظ منطقي بايد همين کار را انجام داد تا بر اساسش مسائل منطقي پله پله پيش برود تا به شناخت حقيقت انسان برسد. آن وقت بايد بررسي کرد که روح در انسان چه موقعيتي دارد و پديده‌هاي روحي چگونه است؟، کدام را بايد تقويت و کدام را بايد تضعيف کرد؟، احساسات و عواطف را چگونه بايد کنترل کرد و چگونه بايد به کار گرفت؟، و ... نمي‌توان بدون دليل با مشاهده عکس­العمل­هايي از مغز، روح را همان خواص مغز دانست. چه بسا عکس‌العمل‌ها انفعال باشند نه فعاليت، يعني ممکن است فعاليت از روح باشد و اثرش در مغز ظاهر شود. پس، شما از کجا آغاز فعاليت را از مغز مي­دانيد؟ در هنگام ترس، ابتدا مغز انسان متأثر مي‌شود ورنگش مي‌پرد و بعد از آن مي‌ترسد يا اول مي‌ترسد و بعد از آن رنگش مي‌پرد؟ تجربه نمي­تواند آن را به خوبي نشان دهد، بلکه با دقت معلوم مي­شود که تأثرات بدني انسان، تابع تأثرات روحي او است. البته عکس اين مطلب هم هست و در مواردي روح در بدن اثر دارد. مسائل سايکوماتيک قابل انکار نيست. بنابراين، هم روح در بدن اثر دارد، هم بدن در روح. روح موجودي است که خواص، آثار، و فعاليت خودش را دارد. چگونه مي­توان اين حقايق را انکار کرد و کار روان‌شناسي را فقط بررسي رفتارهاي ظاهري و قابل آزمايش انسان دانست؟ آيا مي­توان به بهانه نفهميدن چيستي روح و خواص آن، صورت مسأله يا بخشي از صورت مسأله را پاک کرد و به طور کلي منکر روح شد؟ آيا مي­توان چنين کاري را علم دانست؟ اين کار، روح کنجکاو و حقيقت‌جوي انسان را سيراب نمي‌کند.
منظور از اسلامي‌سازي علوم اين است که در مرحله اول، مباني علوم، اثبات شده و علوم بر اساس مباني صحيح تبيين شوند تا پس از آن، ارتباط مسائل علوم با مباني آن­ها روشن شود. مباني صحيح، اصولي هستند که با قرآن موافقند، يعني عقل و نقل در اينجا با هم توافق کامل دارند. بعد از آنکه در معرفت‌شناسي جايگاه مهم عقل تبيين شد و معلوم شد که همه چيز در معرفت‌هاي حسي خلاصه نمي‌شود، چنين اصول و مطالبي را بايد اثبات کرد. پس، يک مرحله از اسلامي کردن علوم اين است که مباني آنها را اثبات کنيم و آنها را به مباني صحيح خودشان برگردانيم. آن مباني خواه ناخواه اسلامي خواهند بود. ما ادعا نمي‌کنيم، بلکه وقتي مي‌گوييم اسلامي است، بحث کرده­ايم و مي­توانيم آن را براي شما اثبات کنيم تا به اين نتيجه برسيم که آن مباني همان است که اسلام و -به فرمايش مقام معظم رهبري- قرآن مي‌گويد. وجود روحي را که بتواند مستقل از بدن باقي بماند بايد پذيرفت. وجود روح، اساس همه اعتقادات به معاد و عوالم مافوق اين عالم جسماني است. انکار روح و پذيرش صِرف انفعالات مغزي به معناي دروغ دانستن معاد، وحي، عالم برزخ، قيامت، جبرئيل، و ... است. اينگونه امور با حس درک نمي‌شوند. ممکن است استادي توجه نداشته باشد و بدون غرض، همان چيزهايي را که ياد گرفته به دانشجو ارائه ‌دهد، ولي کساني مي‌بايست اين مباني را نقد کرده باشند. اين يک بخش از نقد علوم انساني رايج است. نقد کلي‌ اين است که اين علوم بر اصول موضوعه غير الهي و ماترياليستي مبتني است. در اين بخش بايد اثبات کرد که چنين اصول و مباني اشتباه است.

دانلود فایل صوتی صحبت های ایشان در کنگره علوم انسانی اسلامی اول ، خرداد 1391.

ahmad بازدید : 750 یکشنبه 28 تیر 1394 نظرات (0)

 

به گزارش خبرگزاری مهر، علوم انسانی به منزله نرم افزار و تعیین کننده مسیر هر جامعه است. هر یک از علوم فنی، پایه و تجربی سخت افزارهای مورد نیاز حرکت جامعه را تأمین نموده و نقش راهبری و سکانداری با علوم انسانی است. مجموعه علوم انسانی بر پایه مبانی معرفت شناسانه، انسانشناسانه، هستی شناسانه، ارزش شناسانه و روش شناسانه مبتنی است که هر یک به گونه ای زیربناهای این علوم را تعیین می کنند و بخش زیادی از تفاوتهای علوم انسانی سکولار و علوم انسانی اسلامی از تلقی های متفاوت در این مبانی ناشی شده است. به همین دلیل می توان گفت نقطه عزیمت هرگونه تحول و ترمیمی در حوزه علوم انسانی بررسی همین مبانی است.

در میان مبانی مختلف علوم انسانی، مبانی معرفت شناسانه زیربنایی ترین مبنا قلمداد می شوند. اینکه آیا گزاره های علوم انسانی ناظر به حقیقت بوده و می توانند خبری از واقعیت بدهند یا خیر؟ اینکه معنا و معیار صدق یک گزاره چیست؟ اینکه اساساً دستیابی به حقیقت در علوم حصولی ممکن است یا خیر و اگر ممکن است چه روش و چه تضمینی برای دستیابی به حقیقت وجود دارد؟ و ...از مهمترین پرسشهای معرفت شناسانه هستند که به طور خاص از حدود چهارصد سال قبل تا کنون ذهن فیلسوفان را به خود مشغول ساخته است. در یک نگاه تاریخی می توان گفت در قرون اخیر مباحث اصلی فیلسوفان غرب ریشه در مناقشات معرفت شناسانه دارد تا آنجا که برخی امکان دستیابی به یقین را انکار کرده و بدیلهای متعددی جایگزین آن ساخته اند.

متأسفانه مباحث معرفت شناسانه در بیشتر مراکز آموزش تحصیلات تکمیلی به طور جدی تدریس نشده و دانشجویان علوم انسانی دورنمای بسیار مبهمی از برخی مسائل آن دارند و در بیشتر موارد اصولی را به عنوان پیش فرض تلقی کرده بدون آنکه بدانند این اصول در کجا و چگونه اثبات یا رد می شوند. حتی در برخی مراکز یک واحد درسی نیز به آن اختصاص نیافته است و دانش پژوهان تصور دقیقی حتی از جغرافیای این علم نیز ندارند.

رفع این نقیصه مستلزم تغییر نگرش به ساختار علوم و جایگزین شدن نگاه نظام وار است که در آن ریشه ها (مبانی) و میوه ها(نتایج) یک علم آشکار و با دقت بررسی شود. مباحث معرفت-شناسی نیز همچون سایر رشته های علمی  نیاز به آموزشهای مستمر، نظام مند و طولانی دارد. لکن در شرایط فعلی که ساختار نظام آموزشی تحصیلات تکمیلی چنین امکانی را به دانش پژوهان نمی دهد، می توان با برگزاری کارگاهها و دوره های موقت تا حدی این نقیصه را مرتفع ساخت

.

 

 

ahmad بازدید : 1171 پنجشنبه 26 تیر 1393 نظرات (0)

ششمین همايش بين المللي علوم شناختي به همت پژوهشكده علوم شناختی در ارديبهشت ماه سال آینده 1394 در تهران برگزار خواهد شد. مهلت ارسال چکیده مقالات تا 11 بهمن ماه سال جاری می باشد. براي كسب اطلاعات بيشتر مي توانيد به لينك زير مراجعه نمائيد.

لینک همایش ششم

ahmad بازدید : 1110 جمعه 19 اردیبهشت 1393 نظرات (0)

خواسته یا ناخواسته سرنوشت ملت و کشور ما به تکنولوژی گره خورده است. در این میان تکنولوژی همواره امری علمی، فنی، تخصصی، غیرفرهنگی و مستقل از جهان بینی، ایدئولوژی و ارزشهای مردمان تلقی شده است گویی که تکنولوژی همان چراغ جادوی گمشده همه تمدنهاست که امروز چون سوغاتی بی نظیر با قیمتی گزاف از غرب جهان به شرق جهان آورده می شود و مردمان از هر رنگ و نژاد و مذهب و آیین سخت شیفته آنند. آیا امکان یا بالاتر از آن ضرورتی برای پرسیدن از نسبت تکنولوژی و فرهنگ وجود دارد؟

ahmad بازدید : 1583 سه شنبه 15 بهمن 1392 نظرات (1)

 

سمینار دانشجویی فلسفه علم قرار است از طرف پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی برگزار شود.

چکیده مقاله در حدود 500 کلمه و در قالب ورد را تا تاریخ 92/11/25 به پست الکترونیکی FRST@mail.scu.ac.ir

ارسال کنید.

 

ahmad بازدید : 3249 جمعه 14 تیر 1392 نظرات (3)

به نام خداوند جان و خرد --- كزين‏برتر انديشه برنگذرد

رويان فلسفه در زهدان معرفت‏شناسى روييد و باليد و ....                 

ahmad بازدید : 12755 شنبه 30 دی 1391 نظرات (2)

تاریخ فلسفه راتلج چکیده تاریخ فلسفه غرب، از آغاز آن در سده ششم پیش از میلاد تا زمان حاضر، است که به شکل تاریخی تنظیم شده است.

هدف این مجموعه بحث و بررسی عمیق درباره همه پیشرفتهای عمده فلسفی است و بدین منظور صفحات بسیاری را به افرادی اختصاص داده که در نظر عموم دانشمندان از بزرگان فلاسفه به شمار می‏روند.

این مجموعه هم برای متخصصان و هم برای دانشجویان و خوانندگان عمومی مفید خواهد بود. هر فصل را یک نویسنده صاحب‏نظر در آن باب نوشته است. فصلها را طوری نوشته‏‏اند که دسترسی به مطالب آسان باشد و در هر مجلد شرح اصطلاحات فنی نیز در پایان آمده است.

ahmad بازدید : 1554 جمعه 22 دی 1391 نظرات (0)

  أتزعم انك جرم صغير و فيك انطوي العالم الاکبر
(آيا گمان مي بري که تو جرم کوچکي هستي در حالي که عالم بزرگي در تو نهفته است).    

حضرت علی (علیه السلام)  

 

علوم شناختی  


                     

  علوم شناختي يکي از دانشهاي نو است که در کنار نانوتکنولوژي، بيوتکنولوژي، فناوري اطلاعات مجموعه دانشهاي همگرا را که [2] NBIC نام گرفته اند تشکيل مي دهند.  اين رشته از زيرمجموعه هاي علم اعصاب[3]، روان شناسي، زبان شناسي، هوش مصنوعي و فلسفه ذهن تشکيل گرديده است و کاربرد وسيعي در رشته هاي فرعي مانند پزشکي، آموزش و پرورش، جامعه شناسي، سياست، علوم اطلاعات، ارتباطات و رسانه هاي گروهی، مهندسي پزشکي، مهندسی فرمان و کنترل و حتي علوم دفاعي و جنگ پيدا کرده است.  مؤسسات تحقيقاتي و دانشگاههاي بسياري به تحقيق در زمينه علوم شناختي اشتغال دارند و در تلاشند تا راز بزرگترين سرمايه آدمي يعني مغز و ذهن را كشف كنند و کاركردهاي آنرا به عنوان عالي ترين و پيچيده‌ترين وديعه الهی بشناسند.

ahmad بازدید : 1560 جمعه 22 دی 1391 نظرات (0)

 

 

ب. شناخت

نفس؛
بحث علم و ادراك در فلسفه اسلامي، با بحث انسان‌شناسي، به‌ويژه بحث نفس در اين فلسفه مرتبط و بر آن مبتني است. انسان موجودي است مركب از دو جوهر: بدن مادي و نفس غيرمادي.
يكي از ادله اثبات وجود نفس مجرد، مسئله علم و آگاهي است. نفس موجودي خودآگاه و ديگرآگاه است. از سوي‌ ديگر‌ ـ چنان‌كه خواهيم گفت ـ علم و آگاهي نيز مجرد است. حصول و حضور امر مجرد نيز براي امر مادي ممكن نيست؛ زيرا ماده عين غيبت و تفرق است. پس نفس، مجرد است.
بدن نسبت به نفس، ماده است، و نفس نسبت به بدن، صورت است.

..........

ahmad بازدید : 5259 جمعه 22 دی 1391 نظرات (2)

اصول فلسفه و روش رئاليسم

كتاب اصول فلسفه و روش رئاليسم نقطه تمركز و ثقل مباحث معرفت شناسي فلاسفه اسلامي است. اين اثر با تكيه بر ميراث فلسفي و بر اساس تحليل ها و ابتكارات محتوايي و صوري، توانسته است تا معرفت شناسي رئاليستي را در قالبي منقح و منظم عرضه دارد. در ايران، اين اثر و مباحث معرفت شناختي آن، توانسته است تا چشم انداز و منظري خاص را براي فلسفي انديشان بعدي فراهم آورد. پس از آن، علاقه مندان به اين ديدگاه در همين راستا و جهت به تأمّل، تحقيق و مقايسه پرداخته اند.

پارادايم اين معرفت شناسي عبارت است از معرفت شناسي بر محور «محصولات قواي ادراكي يا فرآورده هاي ادراكي». در اين معرفت شناسي محور مباحث، ميوه هاي درخت دستگاه ادراكي است نه ريشه هاي آن.

استفاده از طریق کتابخانه اینترنتی تبیان

دانلود کتاب موبایل اصول فلسفه و روش رئالیسم

دانلود کتاب صوتی اصول فلسفه و روش رئالیسم

خرید کتاب

دانلود خود کتاب جلد ١

دانلود خود کتاب جلد ٢

دانلود خود کتاب جلد ٣

دانلود خود کتاب جلد ٤

دانلود خود کتاب جلد ٥

 

ahmad بازدید : 22522 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (3)


تاریخ فلسفه اثر فردریک کاپلستون

 

 یکی از برجسته‌ترین آثار کلاسیک در زمینه تاریخ فلسفه است که در نه جلد به نگارش درآمده است.

این مجموعه توسط گروهی از مترجمان از جمله سیدجلال‌الدین مجتبوی، عبدالحسین آذرنگ، اسماعیل سعادت، داریوش آشوری، غلامرضا اعوانی، ابراهیم دادجو، بهاءالدین خرمشاهی و امیرجلال‌الدین اعلم به فارسی ترجمه شده است.

 

برای دانلود متن انگلیسی به لینکهای زیر مراجعه کنید:

جلد 1

جلد 2

جلد 3

جلد 4

جلد 5

جلد 6

جلد 7

جلد 8

جلد 9

 

ahmad بازدید : 1759 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (0)

 

نگاهى به مسئله درون‏گرایى و برون‏گرایى در معرفت ‏شناسى معاصر

 

چکیده: چکیده
منازعه بر سر ماهیت معرفت و تعیین شرایط لازم و کافى حالات مثبت معرفتى فاعل شناسا به دو گونه نظریه‏پردازى درون‏گرایانه و برون‏گرایانه انجامیده است . نظریه‏پردازان درون‏گرا بر درونى‏بودن شرایط لازم و نظریه‏پردازان برون‏گرا بر بیرونى‏بودن آن پاى مى‏فشارند . ابهام در مفهوم درونى وبیرونى و چگونگى ارزیابى اهمیت و جایگاه مؤلفه‏هاى درونى و بیرونى تحلیل معرفت قلب تپنده بحث درون‏گرایى و برون‏گرایى در دو دهه اخیر تاریخ معرفت‏شناسى معاصر است

کلمه های کلیدی: معرفت توجیه درون‏گرایى و برون‏گرایى
 
 
ahmad بازدید : 2050 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (1)

The Oxford Handbook of Epistemology

Paul K. Moser

 

Abstract

This book includes 19 essays on the theory of knowledge by leading philosophers in the field. Its essays cover all the key areas in the field while making original contributions. Written in a manner accessible to advanced undergraduates as well as graduate students and professionals in philosophy, the book explains the main ideas and problems of contemporary epistemology while avoiding technical detail. Contributing to contemporary debates over the analysis, sources, and limits of human knowledge, the book represents such central topics as the nature of epistemic justification, the Gettier problem, skepticism, epistemic rationality, the internalism‐externalism debate, scientific knowledge, a priori knowledge, virtues in epistemology, epistemological duties, epistemology and ethics, mind and knowledge, the role of explanation in knowledge, epistemology in the philosophy of religion, and formal problems about knowledge. The various discussions share a concern for conceptual clarity and argumentative rigor in epistemology. The book ends with substantial bibliography on epistemology.

Keywords: a priori knowledge, epistemic duty, epistemic virtue, epistemology, externalism, Gettier problem, internalism, justification, knowledge, Paul Moser, philosophy, rational belief, rationality, skepticism, warrant


لینک دانلود کتاب

ahmad بازدید : 2256 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (0)

 

تاریخچه معرفت‌شناسی

در فلسفه غرب

دوره یونان باستان

در این دوره هر چند که معرفت شناسی به صورت علم مستقل مطرح نبود ولی مسئله «ارزش شناخت» که یکی از محوری‌ترین مباحث معرفت شناسی می‌باشد، مورد توجه بوده‌است.

برخی (مثل پارمنیدس الئایی) به خاطر کشف خطای حواس، منکر نقش حواس در ادراکات شده و نقش عقل را برجسته کردند و در مقابل، برخی دیگر (مثل هراکلیتوس) بر فائده حواس تأکید داشته و نقش عقل را نادیده و یا کم ارزش انگاشتند. ولی هیچ کدام از این دو گروه در امکان رسیدن به واقعیت و علم به آن شکی نداشتند. سرانجام این اختلافات باعث شد تا در قرن پنجم قبل از میلاد سوفسطائیان ظهور کردند که اساساً منکر اصل واقعیتهای خارجی شدند.

بعد از این دوره «مسئله شناخت» به صورت جدی‌تر مطرح شد و سقراط و سپس افلاطون و بعد ارسطو؛ به مخالفت با آراء سوفسطائیان پرداخته و اصول و قواعدی را به خاطر مقابله با مغالطات و برای درست اندیشیدن و سنجش استدلال‌ها تدوین کردند.

بعد از این برهه، ۳ مشرب فکری اصلی به شرح و توضیح آراء سقراط، افلاطون و ارسطو پرداختند.

ahmad بازدید : 787 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (0)

 

سمینار دانشجویی تاریخ و فلسفه علم

گروه مطالعات علم مؤسسه‌ی پژوهشی حکمت و فلسفه ایران در نظر دارد با هدف

1- تشویق دانشجویان به پژوهش

2- آشنایی دانشجویان با موضوعات پژوهشی یکدیگر

3- فراهم آوردن زمینه برای نقد یکدیگر،

سالانه سمینارهای دانشجویی با موضوع تاریخ و فلسفه علم برگزار نماید.

بدینوسیله از دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی برای ارسال مقاله و شرکت در اولین دوره از سمینارهای دانشجویی تاریخ و فلسفه علم، که در اسفند ماه سال 1391 در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار خواهد شد، دعوت به عمل می‌آید. مقالات در همه موضوعات مرتبط با فلسفه و تاریخ علم مورد ارزیابی قرار رفته و مقالاتی که از کیفیت و نوآوری بالاتری برخوردار باشند برای ارائه در سمینار پذیرفته خواهند شد. در صورت تصویب کمیته علمی، تعدادی از مقالات پذیرفته شده در مجموعه‌ای به چاپ خواهد رسید .

مقالات ارسالی باید حداکثر دارای 4000 کلمه باشند. متقاضیان شرکت در سمینار می‌توانند تا پیش از پایان مهرماه 1391 مقالات (و یا چکیده مقاله بین 700 تا 1000 کلمه) خود را به صورت الکترونیکی و در قالب فایل‌های Word یا PDF به آدرس ایمیل hpscirip@yahoo.com ارسال کنند. نتیجه ارزیابی از طریق ایمیل تا دی ماه 1391 به شرکت کنندگان اعلام خواهد شد.

در صورت وجود هر سوالی میتوانید به آدرس Keyvan.alasti@yahoo.com ایمیل بزنید.

 

ahmad بازدید : 2444 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (1)

 

مبانی جامعه شناسی علم ، منوچهر محسنی، تهران، انتشارات طهوری،1386.  
جامعه شناسی علم ،رشته ای از جامعه شناسی تعریف شده است که به روابط متقابل میان علم وجامعه می پردازد وموضوعات مورد مطالعه  در آن عبارت اند از بررسی علم به عنوان یک نهاد اجتماعی ، بررسی نظام های روابط اجتماعی در قلمرو علم وپیوند های آن با جامعه .

ahmad بازدید : 1726 چهارشنبه 20 دی 1391 نظرات (0)

در جهان امروز كه علم با همه پیشرفتهاى چشمگیر و حیرت انگیز از حلّ مشكلات اساسى جامعه بشر عاجز مانده است، آشنایى با دیدگاههاى اسلام در باره علم و معرفت مى تواند گامى بلند و مؤثر در ایجاد تحولى عظیم و سازنده و گره گشا باشد.

از آغاز تدوین حدیث در تاریخ اسلام به دلیل اهمیتى كه اسلام براى علم و آگاهى قایل است، همه جوامع حدیثى بخشى را به طرح دیدگاههاى این آیین آسمانى در باره علم و معرفت اختصاص داده اند؛ لیكن متاسفانه هنوز مجموعه اى كه نصوص اسلامى را در این باره یكجا و مستقل به صورت موضوعى در اختیار پژوهشگران قرار دهد، در میان تألیفات اصحاب حدیث یافت نمى شود.

كتابى كه در برابر شما است، چهارمین مجموعه مستقل از «موسوعة میزان الحكمة» و حاصل تلاش سالها تتبع و تحقیق در باره علم و معرفت از دیدگاه اسلام است و براى نخستین بار نصوص اسلامى در این زمینه را به صورت موضوعى در اختیار علاقمندان قرار مى دهد.

در این كتاب تلاش شده با بهره گیرى از متن قرآن و احادیث اسلامى از طریق فریقین، دیدگاههاى اسلام در باره جایگاه علم و معرفت، حقیقت علم، آثار علم، مبادى و موانع معرفت، تعلیم، تعلّم و عالم به طور مبسوط به جهان علم و دانش عرضه شود.
گفتنى است براى تكمیل مباحث مربوط به معرفت شناسى ، درکنار کتاب  العلم و الحكمة في الكتاب و السنة، ملاحظه كتاب «العقل والجهل فی الكتاب والسنة»" پنجمین مجموعه موسوعة میزان الحكمة نیز ضرورى است.
به امید روزى كه همه دانش پژوهان در سراسر جهان بویژه دانشجویان علوم اسلامى، با بهره گیرى از رهنمودهاى اسلام و منوّر ساختن خود به نور علم و حكمت، ظلمتكده جهان را روشن سازند، و دانش را از بردگى سرمایه داران و زورمداران رها، و در خدمت انسانیت قرار دهند.
در پایان لازم مى بینم كه از همه برادران عزیز در مركز تحقیقات دارالحدیث كه مرا در تألیف این مجموعه ارزشمند یارى رساندند، تشكّر كنم. بویژه از برادر فاضل وبزرگوار حجّة الإسلام والمسلمین شیخ رضا برنجكار كه مسؤولیّت گردآورى احادیث كتاب را به عهده داشته اند. خداوند در دنیا وآخرت به همه آنان جزاى خیر دهد.
محمّد محمّدى رى شهرى - 19 ربیع الثانى1418

بقیه در ادامه مطلب ...

ahmad بازدید : 10534 سه شنبه 19 دی 1391 نظرات (1)

لینک 1 دانلود تاریخ فلسفه دکتر ملکیان

لینک 2 دانلود تاریخ فلسفه دکتر ملکیان

 

کتاب تاریخ فلسفه مجموعه درس های استاد مصطفی ملکیان است که در جمع دانش پژوهان حوزه و دانشگاه در 1369 تا اواخر سال 1372 القاء شده است. این درس گفتارها که از روی نوارهای صوتی پیاده شده و صورت مکتوب یافته نشان دهندۀ تسلط ایشان بر تاریخ فلسفه غرب است.

ahmad بازدید : 12856 دوشنبه 18 دی 1391 نظرات (1)

 

استقراء گرایی: علم، معرفتی ماخوذ از یافته­های تجربی

 

معرفت علمی معرفتی است اثبات شده. نظریه علمی به شیوه دقیق از یافته­های تجربی که به واسطه مشاهده و و آزمایش به دست آمده­اند اخذ می­شوند. علم عینی است و عقاید شخصی هیچ نقشی در آن ندارند. تجربه منبع معرفت است.  طبق استقراءگرایی سطحی، علم با مشاهدات آغاز می­شود. گزاره­ها دو نوع هستند: 1. گزاره­های شخصیه که در زمان و مکان خاصی واقع می­شوند. 2. گزاره­های کلی که مدعی بیان خواص یا رفتار بعضی از چهر­ه­های جهان هستند. حال سوال این است......

 

ahmad بازدید : 1062 جمعه 15 دی 1391 نظرات (1)

 

علامه مصباح يزدي: نظريه پردازي در علوم انساني در گرو معرفت شناسي، هستي شناسي و انسان شناسي صحيح است

استاد مصباح گفت: تا معرفت‌شناسي و هستي‌شناسي و انسان‌شناسي صحيحي نداشته باشيم ، نمي‌توانيم در حيطه علوم انساني نظريه‌پردازي کنيم

 

 

 


وي با اشاره به لزوم معرفت‌شناسي براي پاسخ دادن به اين ادعا اظهار داشت: ابتدا بايد شيوه‌هاي شناخت و ميزان اعتبار آنها در مباحث معرفت‌شناختي تبيين شود، كه اگر چنين نشود، حتي نوبت به اثبات اصول موضوعه هم نمي‌رسد، چه رسد به اينكه بر اساس آن اصول موضوعه، مسائل علمي بنا شود.
رئيس مؤسسه آموزشي و پژوهشي امام خميني(ره) بحث علوم انساني را مبحثي آكادميك و دانشگاهي خواند و اظهار داشت:
نه به عنوان فعاليت ايدئولوژيک و از روي تعصب به اسلام، و نه حتي به عنوان عرصه‌اي براي تحقق بخشيدن به اهداف انقلاب، بلکه به عنوان يک فعاليت کاملا آکادميک و به عنوان يک کار علمي محض، بايد بحث شود كه معرفت چيست و چند روش معرفتي وجود دارد و اين روش‌ها چه ميزان اعتبار داشته و منشأ اعتبار آنها چيست. لذا تا معرفت‌شناسي درست تبيين نشود، نمي‌توان در علوم انساني نظريه پردازي كرد.

ahmad بازدید : 6179 پنجشنبه 30 آذر 1391 نظرات (0)

 

‌معرفت‌شناسی‌ در قرآن‌

 

تأمل‌ دربارة‌ مسئله‌ معرفت‌ و علم‌ ریشه‌ در پیشینة‌ دانش‌ بشر دارد و بحث‌ دربارة‌ معرفت‌ انسان‌ با نخستین‌ تأملات‌ فلسفی‌ و علمی‌ بشر همراه‌ بوده‌ است. در تاریخ‌ اندیشه‌ اسلامی‌ نیز همواره‌ بخشی‌ از ابواب‌ و فصول‌ فلسفی، عرفانی‌ و حتی‌ کلامی‌ و فقهی‌ متوجه‌ این‌ مسئله‌ بوده‌ است‌ و هر دانشی‌ به‌ تناسب‌ اصول، مبادی‌  و اغراض‌  خود از زاویه‌ای‌ خاص‌ به‌ این‌ موضوع‌ نگریسته‌ و ابعادی‌ از آن‌ را مورد کاوش‌ قرار داده‌ است. بابهای‌ مربوط‌ به‌ وجود ذهنی، علم‌ و فصلهای‌ متعدد دیگری‌ که‌ به‌ احکام‌ مفاهیم، ماهیات، معقولات‌ اولی‌ و ثانوی‌ و مانند آن‌ می‌پردازند، از جمله‌ ابواب‌ و فصولی‌ هستند که‌ به‌ طور مستقیم‌ پیرامون‌ دانش‌ و معرفت‌ بشر سازمان‌ یافته‌اند.

آنچه‌ تحت‌ عنوان‌Epistemology  یاTheory of Knowledge  از قرن‌ نوزدهم‌ به‌ بعد و در صدساله‌ اخیر مطرح‌ شده‌ است،.....

ahmad بازدید : 1695 سه شنبه 28 آذر 1391 نظرات (0)

نام کتاب : آشنایی با معرفت شناسی

نویسنده : منصور شمس

تهیه شده در : انجمن معارف اسلامی ایران
ناشر : آیت عشق
نوبت چاپ : اول - بهار 82


از جمله کتاب های تالیفی ای که دو سال پیش در حوزه ی معرفت شناسی منتشر شد ، کتابی به نام " آشنایی با معرفت شناسی " نوشته ی منصور شمس بود. این کتاب به اعتراف مححقان معرفت شناسی در ایران، بهترین کتاب تالیفی مقدماتی در معرفت شناسی به زبان فارسی تا به کنون است.
این کتاب که در پنج فصل تنظیم یافته است :

 

ahmad بازدید : 782 چهارشنبه 22 آذر 1391 نظرات (0)

روانشناسی شناختی (Cognitive psychology)

 مکتبی است که به بررسی فرایندهای درونی ذهن از قبیل حل مسئله، حافظه، ادراک، شناخت، زبان و تصمیم گیری می‌پردازد. موضوعاتی ازاین قبیل که انسان چگونه و با چه ساختاری به درک، تشخیص و حل مسئله می‌پردازد و این که ذهن چگونه اطلاعات دریافتی از حواس (مانند بینایی یا شنوایی) را درک می‌کند و یا اینکه حافظه انسان چگونه عمل می‌کند و چه ساختاری دارد؛ از عمده مسائل قابل توجه دانشمندان این رشته می‌باشد. محققین روان‌شناسی شناختی به ذهن همچون دستگاه پردازشگر اطلاعات می‌نگرند و رویکرد آنان به مطالعه مغز و ذهن برپایه تشابه عملکرد مغز با رایانه‌است. روان‌شناسی شناختی از دو جنبه با مکاتب روان‌شناسی قبلی تفاوت اساسی دارد:

۱- برخلاف مکاتب روان‌شناسی کلاسیک از قبیل روان‌شناسی فرویدی، از روش تحقیق علمی و بررسی موارد قابل مشاهده استفاده می‌کند و روشهایی چون درون نگری را به کار نمی‌برد.

۲- برخلاف روان‌شناسی رفتارگرا، فرایندها و پدیده‌های ذهنی، چون باور، خواست و انگیزش را مهم دانسته، مورد مطالعه قرار می‌دهد.

از زیر مجموعه‌های روان‌شناسی شناختی می‌توان رشته‌های نوروسایکولوژی، روان‌شناسی بالینی، روان‌شناسی تربیتی، روان‌شناسی قانونی، روان‌شناسی سازمانی و صنعتی با گرایشهای شناختی را نام برد.

 

فرآیند حل مسئله

حل مسئله : حل مسئله عبارت است از پردازش شناختی برای تبدیل موقعیت مفروض به موقعیت مطلوب در حالی که شخص حل کننده برای حل آن به طور آماده روش واضحی ندارد.حل مسئله تفکر و رفتاری است جهت رسیدن به هدفی که به آسانی در دسترس نیست. این تعریف شامل چهار ایده اساسی است. نخست اینکه حل مسئله یک امر شناختی است یعنی در درون ذهن یا دستگاه شناختی حل کننده روی می‌دهد پس وجود آن را می‌توان تنها به طور غیر مستقیم از رفتار حل کننده استنباط کرد. دوم آنکه حل مسئله یک فرایند است یعنی متضمن دستکاری معلومات در دستگاه شناختی یا ذهن حل کننده‌است (یعنی اجرای عملیات شناختی روی بازنمایی‌های نمادی درونی). سوم اینکه حل مسئله جهت دار است یعنی غرض از آن حل کردن یک مسئله‌است. ایده چهارم و آخر اینکه حل مسئله امری شخصی است یعنی دشواری تبدیل یک حالت مفروض از یک مسئله به یک حالت مطلوب بستگی به دانش کنونی حل کننده مسئله دارد. یک مسئله وقتی موجودیت می‌یابد که وضعیتی مفروض در ابتدا وجود دارد و حل کننده می‌خواهد آن وضعیت به صورت مطلوب تغییر یابد. چرخه حل مسئله چرخه حل مسئله شامل ۱- تشخیص مسئله ۲- تعریف مسئله ۳- تنظیم راهبرد حل مسئله ۴- سازماندهی اطلاعات درباره مسئله ۵- تخصیص منابع ۶- نظارت و ارزیابی است انواع مسائل : ۱-مسائل خوب ساختار، ۲- مسایل بد ساختار مسائل خوب ساختارمسیرهای روشن و واضحی برای راه حل دارند. این گونه مسائل را خوب تعریف شده می‌نامند. نمونه چنین مسائلی این است که چگونه مساحت متوازی الاضلاع را محاسبه می‌کنید. مسائل بد ساختار فاقد مسیرهای روشن برای رسیدن به راه حل هستند به این مسائل بد تعریف شده هم می‌گویند. نمونه چنین مسائلی این است که وقتی هیچ کدام از دو طناب آنقدر بلند نیست که بتوان با در دست گرفتن یکی از آنها به دیگری رسید چگونه این دو طناب آویزان را به هم گره می‌زنید؟ راهبردهای حل مسئله از راهبردهای حل مسئله می‌توان به این موارد اشاره کرد۱- الگوریتم‌ها (یک راهبرد حل مسئله‌است که مستلزم پیروی از یک قاعده، روش یا متد خاص است و ضرورتا به راه حل صحیح می‌انجامد) ۲- بینش(درک ناگهانی از چگونگی حل مسئله) ۳- روش‌های اکتشافی(راهبردهای غیر رسمی شهودی و حدسی است که برخی اوقات منجر به راه حلی موثر می‌شوند و گاهی به راه حل موثری نمی‌رسند. روشهای اکتشافی شامل چهار روش است : ۱- تحلیل وسیله هدف ۲- کار به سمت جلو ۳- کار به سمت عقب ۴- تولید و آزمون

۱- تحلیل وسیله هدف : حل کننده مسئله با نگاه کردن به انتهای هدف مورد جستجو مسئله را تحلیل می‌کند و سعی می‌کند فاصله میان موقعیت فعلی وهدف نهایی در آن فضا را کاهش دهد.چ

۲- کار به سمت جلو: حل کننده مسئله از ابتدا شروع و سعی می‌کند مسئله را از ابتدا تا انتها حل کند.

۳- کار به سمت عقب: حل کننده مسئله از آخر شروع و سعی می‌کند از آنجا به سمت عقب حرکت کند.

۴- تولید و آزمون: حل کننده مسئله صرفا گزینه‌ای از اقدامات مختلف را نه الزاما به شیوه‌ای نظام مند انجام می‌دهد و سپس توجه می‌کند که کدام یک از آن اقدامات عمل خواهد کرد.

رایانه‌ها احتمال دارد از راهبردهای الگوریتمی حل مسئله استفاده کنند. انسانها به نظر می‌رسند بیشتر از روش‌های اکتشافی غیر رسمی استفاده می‌کنند در حل مسائل بد ساختار انتخاب باز نمایی مناسب برای مسئله به شدت بر آسانی دستیابی به راه حل درست تاثیر می‌گذارد. موانع موجود برای حل مسئله: ۱-آمایه ذهنی: آمایه ذهنی که استحکامات نیز نامیده می‌شود راهبردی است که در گذشته موثر بوده‌است اما برای مسئله خاصی که باید در حال حاضر حل شود موثر نیست، نوع خاصی از آمایه ذهنی تثبیت کار کردی است. تثبیت کارکردی عدم توانایی درک این واقعیت است که چیزی که مورد استفادهٔ شناخته شده و خاصی دارد ممکن است برای تامین اهداف دیگری هم مورد استفاده قرار بگیرد. ۲-انتقال: تسری دانش یا مهارت از موقعیت یک مسئله به موقعیت دیگر است. انتقال هم می‌تواند مثبت باشد هم منفی. انتقال مثبت زمانی رخ می‌دهد که حل مسئله قبلی باعث تسهیل حل یک مسئله جدید می‌شود. انتقال منفی زمانی رخ می‌دهد که حل مسئله قبلی باعث دشوارتر شدن حل مسئله بعدی شود برخی اوقات مسئله قبلی باعث می‌شود که فرد در مسیر نادرستی قرار گیرد. ۳- رشد نهفته: رشد نهفته بدنبال یک دوره کار شدید روی مسئله پدید می‌آید. رشد نهفته عبارت از رها کردن مسئله برای مدتی و سپس بازگشت به آن است.

 

سمانه طاق دره

دانشجوی پژوهشکده ی علوم شناختی تهران

آدرس وب سایت پژوهشکده ی علوم شناختی تهران

 

ahmad بازدید : 4335 چهارشنبه 22 آذر 1391 نظرات (0)

 

جامعه شناسي شناخت

جامعه شناسي شناخت، علمي است كه: روابط متقابل و مناسبات انواع زندگي اجتماعي با انواع شناخت‌ها و دانش‌ها را نشان مي‌دهد. اجازه دهيد براي اينكه بيشتر با طرح اين موضوع آشنا شويم، مسأله «دانشِ دانش» را با پذيرش يك مسامحه در رديف‌هاي زير مشاهده كنيم:

1ـ شناخت شناسي: بررسي چگونگي پيدايش شناخت و آگاهي در انسان كه چيزي به نام «ذهن» به وجود مي‌آيد و بر زيست فردي و اجتماعي انسان (بالجمله يا في الجمله) شكل و جهت مي‌دهد و در نتيجه چيزي به نام جامعه و تاريخ را به وجود آورده است. طرح مسأله بدين صورت، مسأله‌اي از مسائل اساسي فلسفي را به نمايش مي‌گذارد كه از مسائل جامعه شناسي نيست.

2ـ جامعه شناسي شناخت: تفسير جامعه شناختي انديشه بشري: در اين طرح آگاهي انسان به عنوان يك پديده‌ي اجتماعي مانند ساير پديده‌هاي اجتماعي مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

3ـ جامعه شناسي شناخت: تفسير جامعه بر اساس چگونگي پيدايش آگاهي فردي و آگاهي اجتماعي و سير و تحول اين آگاهي‌ها و كاربردشان در تحول ساير ابعاد جامعه از قبيل اخلاق، اقتصاد، دين، سياست و....

در اين صورت جامعه شناسي شناخت در رديف: جامعه شناسي سياسي، جامعه شناسي اقتصاد، جامعه شناسي هنر، جامعه شناسي شناخت، قرار مي‌گيرد. با اين تفاوت كه سياست (مطابق نظر اجتماعي) و اقتصاد و هنر (در نظر بعضي‌ها) هر كدام صرفاً يك پديده اجتماعي هستند. ولي آگاهي، تنها در نظر اميل دوركيم، چنين است.

4ـ جامعه شناسي شناخت: بررسي تعاطي ميان جامعه و ذهن. يا: تبيين اتحاد ميان عين و ذهن در مرحله پيدايش ذهن، و تبيين مشاركت ميان جامعه و ذهن پس از مرحله اول پيدايش ذهن.

.....

ahmad بازدید : 593 دوشنبه 22 آبان 1391 نظرات (0)

 

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﭘﺎﻳﮕﺎه ﺧﺒﺮی ﻣﺆﺳسۀ ﭘﮋوﻫشی ﺣﻜﻤﺖ و ﻓﻠﺴﻔۀ اﻳﺮان، ﻫﻤﺎﻳﺶ «ذﻫﻦ، ﻣﻨﻄﻖ و ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ»  ﺑﻪ ﻫﻤﺖ ﮔﺮوهﻫﺎی ﻣﻨﻄﻖ و ﻣﻄﺎﻟﻌﺎت ﻋﻠﻢ ﻣﺆسسۀ ﭘﮋوﻫشی ﺣﻜﻤﺖ و ﻓﻠﺴﻔۀ اﻳﺮان، ﺑﺮﮔﺰار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

اﻳﻦ ﻫﻤﺎﻳﺶ ﺑﻪ ﻣﻨﺎﺳﺒﺖ ﻳﻜﺼﺪﻣﻴﻦﺳﺎﻟﮕﺮد تولد آﻟﻦ ﺗﻮرﻳﻨﮓ ﺑﺮﮔﺰار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ. دﻛﺘﺮ ﺿﻴﺎ ﻣﻮﺣﺪ ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻣﻔﻬﻮم ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ»، دﻛﺘﺮ اﻣﻴراﺣﺴﺎن ﻛﺮﺑﺎسی‌زاده ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «آﻟﻦ ﺗﻮرﻳﻨﮓ ﻧﺎﺑﻐﻪ ﻏﺮﻳﺐ»، دﻛﺘﺮ رﺳﻮل رﻣﻀﺎﻧﻴﺎن، ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻣﺎﺷﻴﻦﺗﻮرﻳﻨﮓ ﺗﻜﺎﻣﻠی ﭘﺎﻳﺎ»، دﻛﺘﺮ ﻣﺤﻤﺪ اﻳﺰدی  ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ ﻓﺮاﺗﺮ از ﺗﺰ ﭼﺮچ-ﺗﻮرﻳﻨﮓ»، دﻛﺘﺮ ﻣﺤﻤﺪ اردﺷﻴﺮ ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻣﻔﻬﻮم ﻣﺤﺎﺳﺒﻪ  در ﺷﻬﻮدگرایی»، ﻓﺮزاد دﻳﺪه‌ور ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻧﻈﺮﻳﻪ ﻣﺤﺎﺳﺒﺎت در ﮔﺬر زﻣﺎن»، ﻛﺎوه ﻻﺟﻮردی ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﺗﻮرﻳﻨﮓ ﺑﻴﺴﺖ و ﭼﻬﺎرﺳﺎﻟﻪ»، دﻛﺘﺮ ﻣﻬﺪی ﻧﺴﺮﻳﻦ ﺑﺎ ﻣﻮﺿﻮع «ﻣﺎ و ﻣﺎﺷﻴﻦ» ﺳﺨﻨﺮانی ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﻛﺮد.

 بنا ﺑﻪ اﻳﻦ ﮔﺰارش، اﻳﻦ ﻫﻤﺎﻳﺶ ﺷﻨﺒﻪ، ﺳﻮم ﺗﻴﺮﻣﺎه 1391 از ﺳﺎﻋﺖ ﺗﺎ  17  10 در ﺳﺎﻟﻦ ﻫﻤﺎﻳﺶ‌ﻫﺎی ﻣﻮﺳﺴﻪ ﺑﺮﮔﺰار ﺧﻮاﻫﺪ ﺷﺪ.

ahmad بازدید : 1231 چهارشنبه 22 شهریور 1391 نظرات (0)

 

معرفت‌شناسی چیست؟

مقدمهٔ کوتاهی بر معرفت‌شناسی

کیث دی‌روس
دانشگاه یِیل، دانشکدهٔ فلسفه

من فرض می‌کنم که خیلی‌ها می‌دانند که معرفت‌شناسی شاخه‌ای از فلسفه است، ولی چیز بیشتری نمی‌دانند. (یعنی چیز بیشتری دربارهٔ این که معرفت‌شناسی چیست نمی‌دانند - بگذارید از حالا دچار شک نشویم!) پاسخ استاندارد و بسیار کوتاه به پرسش عنوان این متن این است که معرفت‌شناسی نظریهٔ معرفت است. در واقع، تا جایی که من می‌توانم بگویم، «معرفت‌شناسی» و «نظریهٔ معرفت» به جای هم به کار می‌روند؛ مثلاً در فهرست دروس دانشکده‌ها. پس معرفت‌شناسی شاخه‌ای از فلسفه است که به پرسش‌هایی دربارهٔ ماهیت، دامنه، و منابع معرفت می‌پردازد. در این نوشته مرور کوتاهی خواهیم داشت بر برخی از مباحثی که معرفت‌شناسان به آن می‌پردازند. این باید به شما درک بهتری از این که معرفت‌شناسی چیست بدهد و برای کسانی که می‌خواهند درسی در معرفت‌شناسی بگذرانند، روشن کند که چه انتظاری باید از آن داشته باشند. برای کسانی که خواهان مطالعهٔ بیشتر ....

ahmad بازدید : 790 چهارشنبه 22 شهریور 1391 نظرات (0)

«نیکولاس اوریت» و «آلیس فیشر» استادان فلسفه دانشگاه «وست آنجلیا»ی آمریکا حاصل تدریس‌های خود در معرفت‌شناسی را در کتابی گردآورند. مترجم فارسی نیز این اثر را همراه نقد آن در کتاب «نگاهی انتقادی به معرفت‌شناسی جدید» تدوین کرد.


ahmad بازدید : 3052 یکشنبه 22 مرداد 1391 نظرات (0)

 

 

 

 

 


در سال 1338 در روستاى دامنه از توابع فریدن اصفهان متولد شدم دوره دبستان را در همان روستا و دوره راهنمایى را در داران و سه سال هنرستان)  رشته برق  (را در تهران سپرى کردم، در سال سوم هنرستان به دلیل مسافرتى که به قم داشتم به حوزه علمیه و طلبگى علاقه مند شدم و تابستان همان سال (1356) وارد قم شدم و تحصیل رسمى طلبگى را از مهرماه سال 1356 در مدرسه رضویه شروع کردم
مجموع فعالیت هاى اینجانب تحت چهار عنوان قابل طرح است:
• تحصیل
• تدریس
• تألیف
• فعالیت فرهنگى و مدیریتى،
 

.

 

 

 

ahmad بازدید : 634 دوشنبه 22 خرداد 1391 نظرات (0)

 

پژوهشگاه حوزه و دانشگاه (مطالعات اسلامی و علوم انسانی)
نشست‌های گروه فلسفه علوم انسانی

پاییز 91

 

ردیف

عنوان نشست

سخنران

نام مرکز

تاریخ

1

درنگی در معناشناسی پارادایم‌- یک تفسیر تازه-

حمیدرضا حسنی

پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

12/7/91

2

فیزیک معاصر و امکانات فلسفی لازم برای تحلیل آن

مهدی گلشنی

دانشگاه شریف

26/7/91

3

قوانین طبیعت و شرطی‌های خلاف‌واقع

کاوه لاجوردی

پژوهشگاه دانش‌های بنیادین

10/8/91

4

اشکالات تبیین علّی عمل و پیامدهای آن برای علوم انسانی

مهدی ذاکری

دانشگاه تهران (پردیس قم)

24/8/91

5

امکان‌سنجی تحلیل معرفت؛ یک مناقشه‌ی پردامنه

مهدی علی‌پور

پژوهشگاه حوزه و دانشگاه

8/9/91

6

امکان‌سنجی حجیت (اعتبار دینی) برای عناوین نوظهور

احمد مبلغی

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

22/9/91

7

دفاع از واقع‌گرایی مستقیم در باب ادراک حسی

یاسر پوراسماعیل

پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی

6/10/91

 

زمان: تمام جلسات در روزهای چهارشنبه ساعت 10- 12 صبح در اتاق جلسات پژوهشگاه برگزار می‌گردد.

مکان: قم- پردیسان- پژوهشگاه حوزه و دانشگاه (مطالعات اسلامی و علوم انسانی)- گروه فلسفه علوم انسانی 

شماره تلفن 2111361 -0251

ahmad بازدید : 725 جمعه 22 اردیبهشت 1391 نظرات (0)

 

درآمدي بر روانشناسي علم

عاليت هاي شناختي و رفتارهاي حرفه اي دانشمندان در خلاء صورت نمي پذيرند. دانشمندان همچون تمام انسان هاي ديگر در يك متن زيستي، روانشناختي و اجتماعي زندگي و كار مي كنند. آنها شجره نامه دارند و خصوصيات و صفات زيستي خود را از خانواده خويش به ارث مي برند، در محيط خانواده رشد مي كنند و از آن تأثير مي پذيرند، خصوصيات شخصيتي ويژه اي پيدا مي كنند، هيجان ها و انگيزش ها بر آنها تأثيرات عميقي برجاي مي گذارد و حتي هنگامي كه به عنوان دانشمندان صاحب نام و با تجربه در آزمايشگاه هايشان به فعاليت علمي مشغول مي شوند،

تعداد صفحات : 2

درباره ما
Profile Pic
این سایت علمی-ترویجی با تمرکز بر موضوع علم و معرفت شناسی ، حاوی مطالبی در موارد زیر می باشد: معرفت شناسی ، هستی شناسی علم و علم در فلسفه ، علم از دیدگاه کتاب و سنت ، علم دینی ، فلسفه ی علم عام و خاص ، علم شهودی و عرفانی ، منطق ، روان شناسی شناختی ، جامعه شناسی معرفت
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    به نظر شما بررسی موضوع علم از کدام منظر اهمیت بیشتری دارد؟
    علمی ، پژوهشی

      پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
    موسسه پژوهشی امام خمینی (ره)
    پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
    مؤسسۀ حکمت و فلسفه ايران
    مجمع عالی حکمت اسلامی
    انجمن حکمت و فلسفه ایران
    انجمن معرفت شناسی حوزه
    دانشکده ی فلسفه دانشگاه تهران
    دانشکده ی فلسفه تربیت مدرس
    دانشکده ی فلسفه شهید بهشتی
    دانشکده فلسفه دانشگاه تبریز
    دانشکده فلسفه دانشگاه اصفهان
    فلسفه و حکمت فردوسی مشهد
    دانشگاه باقرالعلوم
    پژوهشکده باقرالعلوم
    کانون پژوهشگران فلسفه و حکمت
    هم اندیشی استادان,نخبگان دانشگاهی
    مرکز ترجمه و نشر آثار انسانی اسلامی
    پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
    کانون اندیشه جوان
    فرهنگستان علوم اسلامی قم
    بنیاد ملاصدرا
    باشگاه اندیشه
    پرونده / جامعه ایرانی و علوم انسانی
    جنبش نرم افزاری و تولید علم
    پرتال جامع علوم انسانی
    پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
    Philosophia Islamica
    المعهد العالمي للفكر الإسلامي
    منطق در ایران
    اینک فلسفه
    زمان فلسفه
    لینک هایی فلسفی
    فلسفه نو
    نیستان فلسفه
    فلسفه و کودک
    انجمن فلسفه د.تهران
    حیات اندیشه
    پژوهشگاه دانشهای بنیادین
    کنفرانس های بین المللی
    free E.books
    Philosophy Resources
    انجمن فلسفه علم اروپا
    humanities
    socialsciences
    theory of knowledge
    آموزش مجازی MIT
    آموزش مجازی OpenCulture
    آموزش مجازی oyc
    آموزش مجازی ocw.usu
    onlinelibrary.wiley
    epistemelinks
    Epistemology Course Slides
    chalmers
    Philosophical.Psychology.lab
    articals
    علم دینی
    حلقه مطالعات فلسفه و انديشه اسلامي
    درباره فلسفه علم
    دانلود کتاب ۱
    دانلود کتاب ۲
    مکتب‌خونه!
    The Epistemology Page
    فروشگاه فرهنگ

    آمار سایت
  • کل مطالب : 54
  • کل نظرات : 18
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 71
  • آی پی امروز : 30
  • آی پی دیروز : 18
  • بازدید امروز : 33
  • باردید دیروز : 23
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 6
  • بازدید هفته : 121
  • بازدید ماه : 79
  • بازدید سال : 2,204
  • بازدید کلی : 420,889
  • کدهای اختصاصی

    مترجم سایت

    مترجم سایت

    کد سایت


    " size="15" name="T1" onclick="this.select()" />

    وبلاگ-کد لوگو و بنر